Вести

"Сачували смо финансијску стабилност и нашу економију" - годишња конференција председника Вучића

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је на годишњој конференцији да је задовољан постигнутим у 2022. години у Србији, јер смо успели да сачувамо финансијску стабилност и нашу економију и упркос кризи у свету остварили привредни раст између 2,3 и 2,5 одсто.

"Успели смо да у претходне три године будемо у прве три земље по стопи раста, кумулативно у прве три земље, а стопа јавног дуга нам је у првих пет земаља у Европи у односу на БДП, што је огроман успех Републике Србије, имајући у виду да је стопа јавног дуга када сам постао премијер била 79 одсто, а данас је 55 одсто", рекао је председник Вучић, у Палати Србија, у годишњем обраћању грађанима.

Честитао је грађанима Нову годину и православнима Божићне празнике. "И да вам кажем велико хвала на разумевању свега што се збивало у претходној години, на подршци, не мени и политичким партијама већ својој земљи, постоје људи који разумеју да је њихова земља важнија од лидера и политичких партија. И хвала им на подршци Србији", рекао је председник Вучић. 

"И 2022. годину смо завршили тако да не можемо да не будемо задовољни, не бих да дајем неке боље оцене , нити у суперлативима, али успели да сачувамо финансијску стабилност, нашу економију да сачувамо, имали раст између 2,3 и 2,5 одсто упркос томе што смо у претходне две године били први у Европи, па је наша основица била много виша од свих осталих. Успели смо да подигнемо плате и пензије највише у Европи, само једна земља може да се пореди са нама у Европи, упркос чињеници да су сви други били изложени стопи инфлације која је била једнака или већа него у Србији", рекао је председник Вучић.

Истакао је да стопа јавног дуга данас не прелази 55 одсто БДП, упркос кризи у свету што је на понос свим грађанима Републике Србије.

"Обављам свој други председнички мандат, немам потребе нити ћу икада не само обмањивати, јер то нисам никада радио, нити прикривати чињенице од нашег народа, ово је мој последњи мандат, нећу да мењам Устав, ништа од тога. Упркос мојој жељи, то се није догодило 2022. али хоће у првој половини ове године, више нећу бити ни председник политичке партије", истакао је председник Вучић. Поручио је да је његов посао да буде на страни сваког човека у нашој земљи и да ће то још чинити на најбољи начин упркос тешким приликама са којима се суочавамо".