Вести

Председник Вучић обишао радове на изградњи брзе пруге Нови Сад - Суботица

"У Србији се никада није више и снажније градило, направљени су готово тектонски поремећаји у изградњи земље", поручио је председник Републике Србије Александар Вучић током обиласка радова на брзој прузи Нови Сад-Суботица у Степановићеву и истакао да је због тога веома срећан и поносан.

Председник Вучић је током обиласка радова на брзој прузи Нови Сад-Суботица у Степановићеву рекао да радови иду брже од рокова, јер су се кинески извођачи постарали да ураде све што је могуће и да сматра како ће пруга бити завршена пре краја 2024. године.

"Некад је боље да платите и нешто више, али да завршите раније, јер онда видите резултате какве смо постигли на прузи Београд-Нови Сад. Ми смо имали вере да ћемо да променимо будућност железнице, да то не буде само социјална категорија, већ да железница почне да ради и живи и постигли смо невероватне резултате са том пругом и очекујемо да они буду још бољи, посебно када будемо завршили још 108 километара до Суботице. Рачунамо да све ово можемо да завршимо до краја 2024. године, што ће бити много пре мађарске стране", рекао је председник Вучић. Истакао је да је то веома важно због развоја севера земље и развоја туризма на Палићу и Тополи али и даљег развоја Врбаса, Ловћенца и других места која се налазе уз трасу пруге.

"Србија данас упркос тешким околностима кроз које пролазимо и криза у свету може да види јасну разлику у односу на оно време које смо изгубили", истакао је председник Вучић. Навео је да су све пруге у Србији изграђене између 1884. године и 1976. године када је изграђена последња пруга Београд-Бар.

"Између 1976. године и 2012. године, дакле 36 година, нисмо подигли ни једну пругу, а реконструисали смо у том периоду 31 километар. За ових 10 година смо изградили 108,1 километара нових савремених пруга, реконструисали 781,5 километара пруге и сада очекујемо да завршимо нових 156 километара, а у плану имамо преко 2.026 километара изградње и реконструкције пруга", навео је председник Вучић. Нагласио је да је то део великих планова за модернизацију и изградњу Србије, за довођење инвестиција у чему ће овакве пруге значајно помоћи, како би нове фабрике никле у различитим местима Војводине.